0

De frisbeehond en de bench

21 maart 2022

Elke keer als zich nieuwe mensen melden voor de frisbee les is het een onderwerp dat aan de orde komt. Waarom moet mijn hond tussen de training door in een bench of in de auto ? Het korte antwoord luidt als volgt. Omdat de “meeste” honden deze sport zo leuk vinden, of het nu voor de les is of tijdens de les is dat je hond aan de zijkant ligt de meeste daar stress/spanning/opwinding opbouwen en/of blijven deze behouden.

Het lijf van een hond maakt geen onderscheidt in negatieve stress/opwinding/emotie of positieve stress/opwinding/ emotie. Het lichaam maakt stoffen aan als cortisol en adrenaline. Het effect op het lichaam van de hond is hetzelfde. Het lichaam heeft mechanisme als slaap/rust maar ook fysieke en mentale stimulans nodig die zorgen dat de stoffen weer worden afgebouwd.

Honden frisbee is een intensieve en explosieve sport. We zijn tijdens onze lessen niet 2 uur samen met je hond bezig. We onderbreken de training dan voor de hond en gaan dan verder met trainingen en oefeningen voor de handler. Dan gaat de hond op rust in een bench of auto waar de hond ook rust kan ervaren en geen prikkels ontvangt. Kan jouw hond zonder stress en/of opwinding aan de zijkant liggen is dat zeker toegestaan.

Veel mensen denken dat het zielig is als hun hond een bepaalde tijd in de bench zit, maar als de bench op juiste wijze wordt aangeleerd kan het juist een plek zijn voor de hond om zich even terug te trekken en zijn rust op te zoeken.

Introductie met de bench.

De fijnste plaats voor een bench is ergens in jouw huis waar jezelf veel aanwezig bent. Honden vinden vaak beschutting fijn. Bij een draadbench is het fijn om één kant van de bench langs een muur te plaatsen.

Leg iets zachts op de bodem van de bench. Begeleidt de hond langzaam naar de bench. Gooi wat lekkers in de bench en laat je hond op zijn eigen tempo de bench verkennen. Niet de hond dwingen om in de bench te gaan. Gaat de hond in de bench kun je belonen met weer wat lekkers. Laat in deze fase de deur van de bench nog open totdat hij/zij zich volledig op het gemak voelt in de bench.

Zodra de hond comfortabel in en uit de bench gaat is het tijd om de hond te laten wennen aan het gevoel van opsluiting. Gooi wat lekkers in de bench als je hond helemaal in de bench is doe je het deurtje dicht. Wacht ongeveer een minuut en laat de hond er weer uit. Pas op, laat de hond er niet uit als hij/zij piept of blaft. Doe je dat wel, dan denkt je hond dat zijn piepen of blaffen effect heeft gehad omdat de deur open ging, en zal hij/zij dat elke keer dat je het deurtje dichtdoet als strategie gaan inzetten. Je gaat hierna de tijd verlengen dat het deurtje dicht is met kleine stapjes en terwijl je thuis bent.

Zodra de hond zich op z’n gemak voelt wanneer hij wordt opgesloten kun je beginnen met de volgende fase. Dit is dat je even uit beeld gaat als de hond in de bench zit. Ook deze fase doe je stap voor stap verlengen met de tijd. Ga niet te snel in de tijdsopbouw.

Don’t do it met bench training

  • gebruik de bench niet als straf voor je hond. De bench moet een veilige en prettige omgeving zijn voor jouw hond.
  • blaft of jankt je hond in de bench? Dan is het belangrijk dat je helder hebt waaróm hij dat doet. Moet hij nodig plassen? Dan laat je hem uiteraard uit de bench om zijn behoefte te doen. Zet je hond dit gedrag echter in omdat hij hoopt dat je dan het deurtje voor hem/haar openmaakt, dan weet je dus dat je hier aan moet werken met je hond, en pas het deurtje openmaakt bij rust.

Natuurlijk willen we jullie erop wijze dat een hond die te lang in een bench zit en dus te weinig beweging en aandacht krijgt absoluut niet goed is voor de gezondheid en welzijn van de hond.

No Comments

    Leave a Reply